Свиленски: Борисов направи нещо нечувано  - обедини всички срещу себе си

Сеп 08, 2020 Новини БСП в медиите 0 435

Ако няма машинен вот, рискуваме да се възпроизведе същото мнозинство

"Борисов направи нещо нечувано  - обедини всички срещу себе си - леви и десни, хора, които харесва т и не харесват президента. Няма как това да не бъде забелязано. БСП участва и подкрепя, но тя е само част от тов, което се случва. Единственото решение е оставка. Това е изчерпано управление". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНТ. Той обясни, че не е съгласен с думите на Цвета Караянчева и че това, което се случва по улиците на България, не са метежи. По думите му протестиращите искат в държавата, в която живеят и работят да няма мафия икорупция. "Да ги наречеш метежници е недопустимо", смята Свиленски.

"Хората искат две неща - оставката на Борисов и на Иван Гешев. След като това стане, оттам нататък може да се говори за всякакво друго развитие на политическата ситуация", подчерта зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

По повод машинното гласуване, депутатът от левицата припомни, че от БСП говорят за машинно гласуване от 4 години и че в закона сега пише, че трябва да има машинно гласуване и подчерта, че в него е записано, че във всяка секция трябва да има машина. "Ако няма машинен вот, рискуваме да се възпроизведе същото мнозинство. Машинно гласуване ще има, въпреки тежките къси срокове, които предстоят", категоричен бе Свиленски. Народният представител обърна внимание, че ГЕРБ и патриотите не искат машинно гласуване. "Страх ги е, че при честни избори с машинно гласуване, няма да бъдат първа политическа сила", смята Свиленски. Социалистът припомни, че на последните избори е имало 600 хиляди невалидни бюлетини.

"Няма да се регистрираме в парламента. Той е изчерпан. На 10-ти септември няма да присъстваме въобще в пленарна зала, ще бъдем с хората, които протестират навън, както през последни 62 дни. Ще чакаме деня, в който ще се обсъжда машинното гласуване. Излезем ли от парламента сега, ще си направят каквото си искат - може да отменят машините въобще. Тези хора на улицата ще стават все повече - наближава есента и зимна. Ако исканията станат социални и икономически, няма да има сила, която да може да спре протестиращите", смята депутатът.

"Министър-председателят не иска и го е страх да дойде в Народното събрание", заключи Свиленски. В края той подчерта, че БСП смята, че няма нужда от нова конституция и няма да допусне нейната подмяната. Той обърна внимание, че при необходими "козметични промени", те могат да се направят в обикновено Народно събрание.